Sumuštiniai – ką mes darytumėme be jų?

sumustiniai

Sumuštinis – tai patiekalas, kurio pagrindiniai ingredientai dažniausiai būna duona, mėsa, sūris ir daržovės. Dėl to, ką galima vadinti sumuštiniu, o ko ne, yra nekartą diskutuota. Laikui bėgant nusistovėjo keletas sumuštinio apibrėžimų. Pagal Jungtinių Valstijų Agrokultūros ir Maisto departamentų suformuluotą apibrėžimą sumuštiniu galima vadinti tik tokį patiekalą, kurį sudaro mažiausiai 35 proc. mėsos ir daugiau nei 50 proc. duonos. Tačiau visuotinu susitarimu sumuštiniu priimta vadinti bet kokį patiekalą, kuriame įvairūs maisto ingredientai yra įvynioti tarp ar uždėti ant duonos pagrindo. Net jeigu tie ingredientai yra saldūs.

Sumuštinio istorija

Dabartinio sumuštinio kilmė siejama su 18 a. ketvirtuoju dešimtmečiu ir Anglijoje gyvenusiu grafu Sandwichu. Pasak Vikipedijos, sumuštinį išrado būtent šis žmogus ir angliškai sumuštinis, sandwich, yra taip vadinamas šio grafo garbei. Niujorko vertybinių popierių biržos žurnalas sandwicho sukūrimą apibūdino kaip didžiausią Britanijos indėlį į kulinariją. Tačiau nors tai ir yra laikoma oficialia sumuštinio išradimo data, daugelis istorinių šaltinių pažymi, kad dar senais laikais įvairūs maisto ingredientai buvo vyniojami į miltinius paplotėlius ir tokiu būdu valgomi. Remiantis šiais šaltiniais galima teigti, kad sumuštinis yra valgomas nuo neatmenamų laikų.

Masinis sumuštinio kultas atsirado tik po Sandwicho sumuštinio versijos atsiradimo. Sandwichas tapo patogus maisto patiekalas nešimuisi į darbą, kurio valgymui nereikia specialių indų ar įrankių ir kurį galima valgyti vos išsivyniojus iš maišelio ar išsiėmus iš dėžutės. Kažkam sugalvojus ant baltos duonos vietoj dešros užsidėti uogienės, sumuštinis tapo populiariu priešpiečiu ir jaunimo tarpe.

Populiariausios sumuštinių rūšys

Hamburgeris. Lietuviškai hamburgeris vadinamas mėsainiu. Mėsainis yra tokia sumuštinių rūšis, kurio pagrindinės sudedamosios dalys yra kepta mėsa ir perpjauta bandelė. Tarp dviejų bandelės puselių yra įspraudžiama iš anksto paruošta mėsa. Mėsainyje papildomai gali būti pridėta daržovių, sūrio ar padažo.

Reubeno sumuštinis. Tai amerikietiškas grilyje keptas sumuštinis, kuris yra pagamintas iš jautienos, šveicariško sūrio, raugintų kopūstų, rusiško padažo ir dviejų ruginės duonos puselių, tarp kurių ir yra sudedami visi anksčiau išvardinti ingredientai.

Žemės riešutų sviesto ir želė sumuštinis. Šį sumuštinį sudaro dvi baltos duonos puselės, ant kurių yra užtepamas riešutų sviestas, o ant šio dedama želė arba uogienė. Šis sumuštinis gali būti ir atviras, t. y. iš vieno duonos gabalėlio. Šis sumuštinis yra labai populiarus Jungtinėse Valstijose.

Supakuotas saliami ir sūrio sumuštinis. Tai maisto prekių parduotuvėse arba prekybos automatuose parduodamas supakuotas sumuštinis, kurio pagrindiniai ingredientai dažniausiai būna saliami dešra ir sūris. Šie sumuštiniai taip pat yra labai populiarūs ir Lietuvoje, ieškokite jų akcijų leidinyje – Rimi naujas leidinys.

Shawarma. Tai arabiškos kilmės patiekalas, kuris šiuo metu yra populiarus visame pasaulyje. Be turkiškos duonos paplotėlio kitas pagrindinis šio sumuštinio ingredientas yra kūgio pavidalu sukrauta supjaustyta ir prieš tai lėtai iškepta mėsa. Iš pradžių šiems sumuštiniams buvo naudojama tik ėrienos ir avienos mėsa, bet šiandien į sumuštinį dedamos faktiškai visos mėsos rūšys. Į shawarmos sumuštinį gali būti dedamos daržovės ir padažai.